Pohárköszöntő

Miről szóljon a vacsora előtti pohárköszöntő?

Érzelmekről beszélni a legnehezebb

A pohárköszöntők végén, mindig csókot kérünk az ifjú pártól és elmondom ezt, vagy valami hasonlót …

„Drága barátaim, poharakat a magasba, koccintsunk ……. és ……. egészségére, hogy a szerelmük örök legyen! Koccintsatok a veletek szemben ülőkkel, az egész asztal társasággal, mert ma akkorát mulatunk együtt az Ő egészségükre és szerelmükre, amilyet még nem látott a világ”

Hogyan kezdődik ez az egész?

Az esküvői egyeztetéseken már sokat beszélünk róla, hogy a vacsora előtti pohárköszöntőnek van egy sorrendje. Ceremóniamesterként én vagyok a felvezetés. A sorrend:

  • menyasszony családjából egy fő
  • vőlegény családjából egy fő
  • végén a vőlegény

Ez a cikk a szülői pohárköszöntőről szól, a vőlegényé egy külön fejezet

Sok beszédet hallottam már, de ami igazán jól sikerült, két közös elem mindig volt benne

  • fejből mondták, nem előre leírt és felolvasott szöveg volt
  • sok volt benne az érzelem és a személyes történet

Ennek ellenére puskázni természetesen ér, mert egy ilyen pillanatot nincs lehetőség hasonló körülmények között gyakorolni és rutint sem lehet szerezni kivéve akkor, ha egy örömapának hat lánya van. Ott már a harmadik negyedik esküvőre egész frappáns kis pohárköszöntő jön össze.

Hozzáteszem nincs semmi baj a leírttal sem, de hiányzik belőle annak a pillanatnak a varázsa, hiszen a múltban íródott, az akkori érzések pedig sosem olyanok, mint amit egy esküvőn érez az ember. És ezzel eljutottunk a lényegig, az érzelmekig.

A legjobb pohárköszöntő tartalmi része két dologról szólt. Mit érez most az örömapa/örömanya, hogy a gyermekét itt látja az esküvőjén, milyen azt látni, hogy a gyermeke mostantól feleség/férj lesz? Másodsorban pedig azt, hogy mi a nem túl távoli jövő. Ők nemsokára nagyszülők lesznek és a család újra elkezd bővülni, hiszen nemsokára jönnek az unokák.

Hogy egy kicsit konkrétabb legyek, amikor megkérdezik tőlem az örömszülők, hogy mit kellene mondani a pohárköszöntőn, mert fogalmuk sincsen, hogy kell ezt csinálni, pedig még a Gugliban is rákerestek, azt mondom
“ Vannak helyek, játszótér, állatkert, bábszínház, játszóház, ahol nagyon sokat voltunk veled, amikor még kicsi voltál. Közben felnőttél és mi már kezdtük elfelejteni ezeket a helyeket, pedig imádtunk ide járni. Ezért nagyon várjuk már azt a pillanatot, amikor újra mi vehetjük meg ezekre a helyekre a jegyet, de most már a kisunokámnak. Nem akarunk Benneteket siettetni, mert élvezzétek milyen jó kettesben. Szerettek utazni, világot látni. De ha úgy alakul a dolog, hogy jön a pici, mi itt vagyunk és már alig várjuk, hogy kényeztessük.”

Egy másik típusú pohárköszöntő, sokkal rövidebben arról szólt

“ Két dolgot kívánunk nektek. Egészséget és szerencsét. A többit megvesszük. Boldogok vagytok és okosak, azt is tudjátok, hogy a boldogságot csak Ti tudjátok megőrizni és abban bízunk, hogy anyáddal elég jó mintát mutattunk az elmúlt 28 év alatt.”

Írok még pár témát, amiről érdemes beszélni, de remélem már kezd kialakulni, hogy mi legyen a szülői pohárköszöntőben. Örömszülői szempontből írom, így talán könnyebb azonosulni vele. És bocsi a tegeződésért, de a szülőkkel mindig tegeződök.

  • Mit éreztél akkor, amikor a gyermeked először hozta haza a párját és bemutatta?
  • Mit éreztél akkor, amikor elmondták, hogy összeházasodnak?
  • Beszélj arról, mennyire láttad a “gyerekeket” vidámnak, amikor elkezdték szervezni az esküvőt
  • Klassz téma, ha beszélsz egy olyan dologról, ami először nem sikerült a szervezés során, de volt egy jó ötlet, így mégis sikerült megoldani
  • Egy történet abból az időből, amikor még csak “jártak”, és van benne egy vicces rész, aminek jó lett a vége pl: egy csónakban eveztek a Városligeti tóban, amikor közel akart a vőlegény ülni a hajóban a menyasszonyhoz, de a csónak megbillent és beleestek mindketten a vízbe.

A jó történet biztosan ott van, de olyan mint egy régi fénykép. Már nem pontosan emlékszel, hogy hova tetted, ezért kicsit keresni kell.

Milyen hosszú legyen a beszéd?

A rövid a nyerő. Ha azt mondom 2-3 perc elég, elsőre rövidnek tűnik, pedig tényleg nem kell több. Egyáltalán nem ciki, ha közben elcsuklik a hang, kipottyan egy-két könnycsepp, vagy elérzékenyül, ami beszél. Ez nem egy profin betanult előadás, pont attól jó, hogy aki mondja hagyja, hogy az érzelmek kiáradjanak. Érdekes, hogy sokan éppen ezért nem akarnak pohárköszöntőt mondani, mert mit gondolnak majd a vendégek, ha sírni látják az örömszülőt. De az esküvő az érzelmekről szól, vidámság, meghatottság, emlékek, szerelem kicsit összekeverednek, de éppen ettől lesz maradandó.

Miben segítek én?

Az esküvő hetében mindig egyeztetek telefonon a szülőkkel. Bemutatkozom, hogy én vagyok a ceremóniamester és megkérdezem, hogy van-e bármi, ami kérdésként merült fel az esküvővel kapcsolatban. ( egy kérdés szinte mindig van )
Ilyenkor beszélünk a pohárköszöntőről is, de szóba kerül a vendégvárás és az ajándék átadás is. Nincs két egyforma hozzáállás, de a szülők legtöbbször azt kérik, hogy őket tekintsem úgy, mint egy sima vendéget. Ne kelljen szerepelni, maradjanak ők egy kicsit a háttérben. Ha sikerült a pohárköszöntőt megbeszélnünk, a szülőknek már csak hajnalban lesz szerepük, amikor a vendégek kezdenek elköszönni. 

Ha van még kérdés vagy tetszett a cikk, itt tudsz ajánlatot kérni tőlem ceremóniamester szolgáltatásra.

Kérj ajánlatot tőlem itt

Igar Tibor
Esküvői ceremóniamester, tánctanár, műsorvezető vagyok Életcélom és küldetésem, hogy a velem való találkozás után vidámabb, bulizósabb és táncosabb legyen az életed. Méltó és megérdemelt helyre kerüljön a szórakozás, mert tapasztalom és látom, hogy szétdolgozza magát mindenki, miközben a klassz pillanatok és lehetőségek itt vannak egy karnyújtásnyira.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük