Esküvői ötletek

Hogyan állítsuk össze a bevonulási sorrendet a szertartás előtt?

Az esküvőnek sajátos etikettje van. Általánosságban elmondható, hogy mindent menyasszony oldalról kezdünk az esküvőn
A szertartáson a menyasszonyt kérdezik, hogy hozzámegy-e a vőlegényhez? Ő írja alá először az anyakönyvet, a vacsora előtti részben a ceremóniamester bevezetője után, az ő családjából mondják először a pohárköszöntőt, szóval általánosságban a menyasszony első mindenben.

Kivéve a szertartás előtti bevonulást, függetlenül attól, hogy egyházi vagy polgári a szertartás formája, mert ott a menyasszony jön utoljára.

A bevonulás nem kőbe vésett szabály. Aki a szertartást vezeti, nagyon ritkán határozza meg, ki milyen sorrendben jöjjön be, ezért ez kifejezetten a ceremóniamester feladata. Jellemzően nincs külön templomi és polgári bevonulás. Apró különbségek vannak, de erre később kitérek.

Mi a bevonulás sorrendje?

 • A két tanú jön be elsőnek, kivéve ha mindkét tanú férfi. Ebben az esetben ők bent várják a pár bevonulását. Azonban ha nő és férfi a tanú, vagy két nő, ők egymás mellett, összekarolva kezdik a bevonulást.
 • A vőlegény az anyukájával. Ha ő már nincs közöttünk, akkor az egyik női rokonnal. A vőlegény jön a bal oldalon, anyu a jobb oldalon. Templomi bevonulásnál előfordulhat, hogy a két oldalt megcserélik. Amikor a bevonulás végére érnek, anyu a fiának puszit ad, megöleli és beül az első sorba a család többi tagja mellé
 • Gyűrűhozó. Általában egyedül jön, kisgyerek és gyűrűpárnán hozza a két gyűrűt. Amennyiben ketten akarják hozni, mert a családon belül nehéz eldönteni ki legyen a “szerencsés”, előfordult már két gyűrűhozó is. Ilyenkor egymás mellett jönnek és mind a ketten fogják a párnát. Nem fordulhat elő, hogy a két gyűrűt külön hozzák. A népszokás szerint ez balszerencsét hoz, hamar elvál a pár. Ezeknek a szokásoknak természetesen nem járunk utána, de én is azt tanácsolom mindig, mind a két gyűrű egy párnán legyen össze masnizva.
  Ha nincs gyűrűhozó, a párnát és a gyűrűket bekészítjük a szertartás asztalára
 • Koszorúslányok. Egyesével jönnek, magasság szerint sorrendben. Elől a legkisebb, hátul a legmagasabb. Virág van a kezükben és a bevonulás végén a nekik kihagyott második soros helyekre ülnek. Templomban és polgári szertartáson is előfordul, hogy oltár vagy az anyakönyvvezetői asztal mellé állnak két félkörben, de ez függ attól is, mennyi koszorúslány van összesen. Templomban előfordul, hogy a szülői első sor előtt van egy nulladik sor székekkel, ahol a kórus szokott ülni, de az esketés alatt a koszorúslányok helye lesz. A templomi szertartás esetén az eskető pap vagy lelkész, ezeket elmondja az előzetes egyeztetés során.
 • Menyasszony az apukájával, illetve ha ő nincs, akkor egy férfi családtaggal. Egyszer történt olyan, amikor a menyasszony egyedül akart jönni. Ez is lehetséges, de nem jellemző.
  Amikor beértek apu puszit ad a lányának, odasétál a vőlegényhez, kezet nyújt neki, megöleli és puszit ad. A legjobb ha mond egy két feszültségoldó szót is, ilyenkor még kicsit stresszesek a vőlegények.
  Templomi esküvőn a szertartás alatt a menyasszony a vőlegény bal oldalán foglal helyet. Ennek az oka, hogy amikor vége a szertartásnak és szembe fordulnak a násznéppel, akkor kerül a menyasszony a jobb oldalra és kivonuláskor már így sétálnak ki a templomból ( bár sokszor az eskető pap még közöttük jön)
  Polgári szertartáson a vőlegény a bal, a menyasszony a jobb oldalon foglal helyet az egész szertartás közben. A polgári szertartás vége ugyanis nem kivonulás, hanem a kis gratuláció, ilyenkor a szülők, tanúk és a szertartásvezető pezsgővel gratulál az ifjú párnak és csak ezután történik a kivonulás. Az is gyakori, amikor a vendégek is ilyenkor gratulálnak.

A bevonulás legfontosabb szabálya, hogy lassan kell jönni. Ennek két oka van. Az első, hogy sokkal elegánsabb. A második, hogy a fotós videós egyesével kíséri a bevonulókat. Miközben ők sétálnak előre, a fotós videós hátrálva készíti a felvételt és ahhoz, hogy ezt minden szereplővel biztonságosan meg tudja tenni lassan kell a vonulónak haladnia. Amit én intézek ceremóniamesterként, hogy csak akkor indítom el a bevonulás szerinti következőt, amikor a fotós videós visszatért a bevonuló csapathoz, hogy mindenkiről a legjobb legszebb képek készüljenek.

Mit kérek én ceremóniamesterként a vendégektől?

 • Mindenki tegye, néma, rezgő, repülő üzemmódba a telefonját és maradjon az egész szertartás közben a táskában vagy a zsebben. Fotós minden esküvőn van és kb. 100-150 kép készül a szertartás alatt. A vendégeknek megígérem, hogy a fotós által készített képekhez lesz hozzáférésük, ezért a bevonulásról és a szertartás közben ne készítsenek saját képeket, erre később sok lehetőség lesz.
 • Felállva fogadják a menyasszonyt. Amennyiben rövid a bevonulás, olyankor az egész bevonulásnál álljanak, de ha a szertartás egy óriási templomban van és hosszú a bevonulási rész, elég ha a menyasszony érkezését tiszteli meg azzal, hogy állva fogadják.
 • Polgári szertartáson, ami sokkal kötetlenebb mint egy templomi, legyen taps és ováció amikor az első csókot látják az Ifjú pártól.

Van még pár vicces és laza apróság, de ezeket akkor mondom majd el, ha már személyesen is találkozunk

Egy érdekesség a végére

A szentendrei önkormányzatnál egy házasságkötő termes szertartás előtt volt egy ügyelő, aki a szertartást készítette elő. Eddig máshol nem találkoztam ilyennel. Neki sajátos esztétikája volt. Úgy állított be mindenkit, hogy orgonasípok legyenek. A kicsitől a nagyig, de nála is a menyasszony az apukájával a végén volt. Sajnos képet nem tudok mutatni róla, de ez volt a sorrend
1. gyűrűhozó 2. koszorús lányok 3. tanúk 4. vőlegény az anyukájával 5. menyasszony az apukájával

Ebből következik az esküvő főszabály, hogy nincs szabály. Mindenkinek a saját ízlésére bízom én is, hogy mit lát jónak és mit képzelt el a saját esküvőjére. Az én dolgom ceremóniamesterként, hogy elmondjam mit láttam, milyen megoldások léteznek. Olyan vagyok, mint egy eladó a pékségben. Minden ott áll készen, frissen sütve, a vendégnek kell választania, mihez lenne kedve leginkább.

Ha érdekel mitől lesz gyönyörű a szertartás olvasd el itt, ha tetszett a cikk, itt tudsz ajánlatot kérni tőlem ceremóniamester szolgáltatásra.

Kérj ajánlatot tőlem itt
Igar Tibor
Esküvői ceremóniamester, tánctanár, műsorvezető vagyok Életcélom és küldetésem, hogy a velem való találkozás után vidámabb, bulizósabb és táncosabb legyen az életed. Méltó és megérdemelt helyre kerüljön a szórakozás, mert tapasztalom és látom, hogy szétdolgozza magát mindenki, miközben a klassz pillanatok és lehetőségek itt vannak egy karnyújtásnyira.

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük